ŠTEFANOVCE: V neďalekej borine onedlho rozkvitne črievičník papučkový

16.04.2011 Vranov nad Topľou

Štefanovce 16. apríla (TASR) - Odľahlá obec Štefanovce v okrese Vranov nad Topľou nepatrí medzi významnejšie turistické lokality regiónu, je však zaujímavá pre mnohých botanikov. Jej prírodnú hodnotou ukrývajú okolité lesy, konkrétne chránený areál Štefanovská borina, kde onedlho rozkvitne voľne rastúca orchidea - črievičník papučkový.
Podľa slov botaničky Eleny Dercovej z Vlastivedného múzea so sídlom v Hanušovciach nad Topľou je črievičník papučkový najatraktívnejšou voľne rastúcou orchideou nielen u nás, ale aj v celej Európe. Dodala, že jej výskyt je vzácny a v mnohých štátoch je dokonca symbolom ohrozenej prírody.
\"Druh je ohrozený hlavne likvidáciou jeho prirodzených biotopov či negatívnymi dôsledkami lesného hospodárstva,\" podotkla Dercová. Ochranári a botanici sa podľa nej stretli aj s prípadmi, že ich ľudia vykopali a umiestnili do svojich záhrad. \"Ide o lokality s výskytom črievičníka papučkového v blízkosti ľudských obydlí a turistických chodníkov,\" konkretizovala botanička.
Voľne rastúca orchidea rastie podľa Dercovej aj mimo štefanovského chotára smerom k obci Žalobín. Ako pokračovala, oblasť je zároveň zaujímavá výskytom päťprstnice hustokvetej či vemeníka zeleného a dvojlistého. \"Význam tejto lokality ako celku dopĺňa aj nález kruštíka modrofialového v lesnom poraste východne od Žalobína,\" uzavrela Dercová.
Podľa slov starostu Štefanoviec Petra Gibodu by mali kvety črievičníka papučkového rozkvitnúť na tradičných miestach chotára v najbližších dňoch. \"Po minulé roky to bolo začiatkom mája, teraz to bude pravdepodobne s ohľadom na priaznivejšie počasie skôr,\" uzavrel Giboda.m
 

Vyberte región